Wolken boven E / Rotterdams dagboek + de DVD met de documentaire Boris Ryzhy van Aliona van der Horst (winnaar Zilveren Wolf op het IDFA 2008)

Wolken boven E en Rotterdams dagboek zijn nu samen in een gebundelde uitgave verkrijgbaar. Ook kunt u kiezen voor een uitgave inclusief een dvd, met daarop de onlangs uitgezonden documentaire over Boris Ryzji. Deze documentaire is op het IDFA in premiere gegaan, en doet mee aan de Zilveren Wolf Competitie.

In Rotterdams dagboek beschrijft Boris Ryzji zijn verblijf in Rotterdam tijdens zijn deelname aan Poetry International in 2000. Zijn optreden heeft bij velen een onuitwisbare indruk achtergelaten, niet alleen vanwege zijn weergaloze po√ęzie. Hij dwaalt door de stad en drinkt. Beschrijvingen van zijn kroegentochten en ontmoetingen met andere deelnemers aan Poetry worden afgewisseld door herinneringen aan zijn vrouw, zijn zesjarige zoontje, het rauwe leven thuis in Rusland en gesprekken met dichters als Rejn.
Ook een dronken zelfmoordpoging, vechtpartijen op straat, het gesjoemel en het gezuip van zijn vrienden, vaak ook schrijvers, komen aan bod.

Als ik terugkom uit Nederland, geef ik je Lego,
en dan bouwen we samen een prachtig kasteel.
Je kunt jaren en mensen tot terugkeer bewegen,
en ook liefde - wat zeg ik, er is nog zo veel.
Ik ging weg voor altijd, maar terug zal ik komen,
en dan reis ik met jou naar de zon en de zee.
Of we huren gewoon iets goedkoops voor de zomer
en we tellen ons geld en misschien valt het mee.
We gaan leven en luieren tot het gaat sneeuwen.
En als zoiets niet lukken mocht eventueel -
nou, dan stuur ik, mijn zoon, je uit Nederland Lego,
en dan bouw je maar zelf een fantastisch kasteel.
Boris Ryzji (1974-2001)

In 2004 verscheen de bundel Wolken boven E met een selectie van zijn gedichten, voorzien van een ten geleide van Kees Verheul. Wolken boven E werd met veel enthousiasme door de pers onthaald. Binnen een paar maanden beleefde het boek een tweede druk.