Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Nederlands Blazers Ensemble schreef musicologe en publiciste Saskia Törnqvist een gedenkwaardige kroniek van een eigenzinnig muziekgezelschap. Aan de hand van interviews met kopstukken uit en rond het ensemble en met de beschikking over het volledige archief van het NBE, geeft zij in dit boek een prachtig beeld van deze flamboyante groep muzikale alleskunners en allesdurvers. 

‘Paard van Troje’, ‘luizen in de pels’, ‘wegbereiders’ - meerdere malen passeerden deze beelden in mijn gesprekken met de NBE-ers van het eerste uur, de blazers die groot waren gegroeid in de tijd van provo’s en revolterende kunstenaars. Zij bezorgden als eersten het NBE internationale naam en faam, zij effenden voor zichzelf en daarmee ook andere Nederlandse ensembles de weg naar overheidssubsidie, zij voorzagen talloze politieke manifestaties van gepaste muziek. 
‘Vrije vogels’, ‘muzieknomaden’, ‘luchtfietsers’ - dat zijn de metaforen waar het huidige NBE zich aan spiegelt. Want de laatste vijfentwintig jaar hebben de musici de durf ontwikkeld om hun dromen van een grenzeloze programmering ook echt waar te maken. Ze zijn daardoor de hokjesgeest in muziekland totaal ontgroeid.

(Uit het voorwoord van Saskia Törnqvist)

Nederlands Blazers Ensemble – Luchtfietsers en wegbereiders is een bijzonder vormgegeven en rijk geïllustreerd naslagwerk over een monument binnen de Nederlandse klassieke muziekgeschiedenis.