Misschien zou hij als schrijver naam gemaakt hebben, want al op het gymnasium schreef Eduard graag poëzie, daarin aangemoedigd door zijn eveneens dichtende vriend Bram. En ook drong de literatuur door in de huiselijke kring, want student-broer Pieter las en dichtte eveneens. Hij introduceerde zelfs de 17-jarige Eduard bij de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen (‘Men leeft niet voor zichzelf alleen, maar ook tot nut van ’t algemeen’), waar van de leden schrijversactiviteiten verwacht werden. Maar het liep allemaal anders, de schrijverscarrière werd nog met een goede twintig jaar uitgesteld. Eduard Douwes Dekker moest eerst Multatuli worden...

In 1910 werd gevierd dat de Max Havelaar vijftig jaar daarvoor verschenen was. Men besloot dit feit te herdenken met een tentoonstelling over de schrijver en zijn boek. De bijeengebrachte verzameling was echter zo omvangrijk en belangwekkend dat men besloot de tentoonstelling permanent te maken en er een eigen museum voor op te richten. Het Multatuli Museum bestaat nog en is gevestigd in de Korsjespoortsteeg te Amsterdam, in het geboortehuis van de schrijver. Het museum bezit vele duizenden boeken, manuscripten, foto’s en andersoortig materiaal dat het leven en werk van Multatuli documenteert. Het is voor het eerst dat veel van dit materiaal wordt bijeengebracht in een boek.

Van de prijs van €29,90 komt €2,50 ten goede aan het Multatuli Museum. Tevens is er een speciale editie van 200 exemplaren verschenen. Deze is alleen verkrijgbaar bij de boekhandel. Deze is gebonden, in cassette. De prijs is €50,- waarvan de opbrengst geheel ten goed komt van het Multatuli Museum.